Un oraș abandonat

0
18128

Ca să nu vă pun la încercare curiozitatea, orașul abandonat se numește Arad. Grav este că acest oraș este abandonat de toată lumea.

Să începem cu cei care conduc Aradul, iar primul pe listă este primarul Gh. Falcă. La începuturile sale de politician, Gh. Falcă promitea. Ambițios, tenace, pe fază, dispus la confruntări politice, înfipt dar și prudent, suficient de competitiv, Gh. Falcă a făcut pași rapizi pe scena politicii, atât în plan local, cât și în plan național. Ca să fiu corect, ca ziarist l-am ajutat pe Gh. Falcă prin articole și nu numai. Marea lui problemă, ca a tuturor politicienilor de altfel, a fost pregătirea politică. Politicienilor români nu le place să citească măcar niște cărți de referință din politologie, ei rămânând la genunchiul broaștei în domeniul lecturii. Și atunci, în tot ceea ce fac se conduc… după ureche.

Gh. Falcă nu face excepție. Cu o cultură politică precară, domnul primar s-a axat pe promovarea propriei persoane în politica locală și națională. Și a reușit până la un moment dat, moment când și-a demonstrat limitele competenței. Ca primar, ambițiosul Falcă a început destul de bine, mai ales în privința proiectelor, dar mai puțin bine în realizarea profesionistă a acestor proiecte, iar în privința unora, acestea au rămas doar în vorbe, nici măcar pe hârtie.

Am mai scris despre ratarea repetată a cetății, despre Mureșul navigabil, despre fața orașului din ce în ce mai scorojită, despre drumuri și câte altele care ar intra în grija primarului. Gh. Falcă a rămas la stadiul de propagandist de sorginte comunistă, care în vorbe muncește cu abnegație, iar în fapte rămâne repetent.

Ultima găselniță propagandistică este amenajarea falezei Mureșului pe distanțe kilometrice. Eu cred că domnul primar habar nu are ce înseamnă un parc și o amenajare civilizată a unui peisaj. Sunt convins că habar nu are despre ceea ce înseamnă peisagistică. Și spun acest lucru pentru că mă plimb zilnic pe malul Mureșului nenavigabil și constat că parcul este abandonat. Exceptând o porțiune de vreo 300 de metri, parcul este la cheremul intemperiilor. Dacă plouă cresc iarba și câteva floricele plantate pe ici și colo, iar dacă Dumnezeu nu dă ploaie, iarba și florile se usucă. Dau un exemplu concret: s-au pus zece jardiniere cu flori în zona pasarelei în speranța că vor fi udate de ploaie, mă gândesc. Numai că ploaia n-a venit, iar florile din jardiniere s-au uscat pur și simplu. Cine îngrijește parcul? Cine udă florile și iarba, exceptând porțiunea aceea de vreo 300 de metri de parc din zona Sălii Polivalente? Când a fost primarul Falcă prin parc să vadă florile uscate și iarba pârjolită de secetă? De fapt, când a fost primarul prin oraș să vadă cum arată orașul? Un oraș din ce în ce mai insalubru, cu fațade scorojite de vreme, cu gunoaie care deversează din containere, cu armate de șobolani care defilează impetuos și nederanjați prin unele zone ale orașului, cu străzi pe care îți scrântești picioarele și îți distrugi mașina și lista ar putea continua cu succes.

Cei care îl critică pe primar, nu neapărat doar cei din opoziție, au dreptate să o facă. Aradul, în comparație cu Timișoara sau Oradea, devine din ce în ce un oraș minor, provincial și deloc atractiv. Ștrandul Neptun a fost abandonat și el, cetatea rămâne un vis prea îndepărtat și Aradul nu are niciun punct de atracție pentru turiști. Despre arădeni să nu mai vorbim. Aceștia devin din ce în ce mai blazați, singurii care se mai agită sunt politicienii, pentru că agitația și critica dau bine la populație.

Să mai spun că onor arădenii mai au mult până la un comportament civilizat? Se rup bănci prin parc, se sparg lampioane, se aruncă tot felul de gunoaie peste tot, iar coșurile de gunoi pline se revarsă prin jur. Cui îi pasă? Răspuns cert: nimănui. Colac peste pupăză se măresc taxele și nu doar de către guvernanți, ci și de către administrația locală. Costul vieții e tot mai ridicat, vinovați fiind și cei de la București, dar și cei din administrația locală.

Am spus-o și altădată, dar mă văd obligat să repet: Gh. Falcă a stat prea mult în fruntea orașului și a obosit. E nevoie de un suflu nou, de altă abordare a gestionării orașului, e nevoie de un primar cu idei și cu realizări. Altfel, ne cufundăm într-un stil de oraș din ce în ce mai provincial și din ce în ce mai neinteresant, deși ne aflăm pe coridorul patru european.

Gh. Falcă, prin propagandă electorală i-a sedus pe arădeni și, în timp, i-a abandonat. În prezent, el încearcă să se salveze pe sine în politică, nu să dezvolte orașul. Pentru oraș a demonstrat că nu mai are energie, iar cariera sa politică nu mai prezintă niciun interes decât pentru el.

Ioan Iercan

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here