”Astăzi este o altă lume!”

”Astăzi este o altă lume!”

0
10458

De câte ori semnalez derapaje ale societății umane de astăzi, aproape toată lumea îmi răspunde invariabil: ”astăzi este o altă lume”. Este evident că avem de a face cu o explicație simplistă, care nu are darul și nici intenția de a explica lucrurile.

Văd și eu că astăzi este o altă lume, pentru că, având o anumită vârstă, pot să compar cu ce a fost înainte. Și mă raportez la educație, la morală, la spirit.

Cum stăm cu educația? Încep cu educația pentru că este elementul fundamental care generează tot comportamentul uman. Educația generează morală, atitudini, muncă, comportament în societate și spirit.

În familie, educația, cu rare excepții, este sublimă, dar lipsește aproape cu desăvârșire. De la vârste fragede, copiii sunt cocoloșiți și devin mofturoși, pentru că li se satisfac tot felul de pretenții absurde. Exigența părinților față de copii este pe nicăieri. Copiii nu muncesc – și mă refer la învățare, pentru că acesta este principalul obiect al muncii pentru ei, dar nu numai acesta –, trag chiulul cât pot, iar părinții acceptă această stare de lucruri. Și o acceptă pentru că nici școala nu mai are pretenții de la elevi. Toată lumea trece clasa, toți sunt genii, nu există corigenți și repetenți, chiar dacă unii dintre ei sunt analfabeți.

Această atitudine a părinților iresponsabili duce la preluarea de către școală a unor râzgâiați și leneși care n-au niciun chef să pună burta pe carte. Mai mult, în familie, copiii au telefoane performante și calculatoare cu care pot să se distreze în dragă voie. Să adăugăm televizorul cu emisiuni catastrofale pentru educația copiilor. Iar dacă totuși se pune problema învățării acasă, sunt chemați la apel părinții, fără de care loaza nu pune mâna pe carte. Mai exact, învață părinții, nu copilul, acesta fiind un simplu asistent la învățare, nu un participant activ. Și atunci de unde să știe el a doua zi lecția dacă, practic, a învățat mămica sau tăticul, iar dumnealui a sistat neatent la actul de învățare?

Drept rezultat, școala primește din familie niște rebuturi și onor dăscălimea, plătită prost și evident dezinteresată, face eforturi minime pentru a școli loazele. Unde sunt părinții de altădată? Unde este școala de altădată? Într-o lume care a dispărut, pentru că, ”astăzi este o altă lume”.

Și copiii trec ca gâsca prin apă printr-o școală unde doar câțiva se străduiesc să acumuleze inteligent cunoștințe pentru viitoarea profesiune. Și atunci cu ce se alege societatea? Unde sunt viitorii muncitori, ingineri, doctori, profesori, viitorii specialiști în diverse domenii? Pe nicăieri sunt, și atunci să nu ne mirăm că performanțele absolvenților de facultate tind spre zero. Cum poate învăța pe cineva un profesor care nici el nu știe materia pe care o predă? Ce poate vindeca un absolvent de medicină care nu cunoaște ABC-ul medicinii primare? Cum îl rezolvă pe pacient? Ce face un inginer care nu știe nici măcar cât știe un muncitor din garda veche a meseriașilor? Și atunci în ce lume trăim? Dar, mai ales, în ce lume vor trăi cei care ne urmează pe scena vieții? Vor trăi în lumea care se construiește astăzi. Din nefericire pentru ei, direcția în care evoluează astăzi lumea este fundamental greșită.

Ce să mai vorbim despre morală? Occidentul i-a reinventat pe homosexuali, lesbiene și transsexuali și alte specimene declasate care încep să-și impună punctele de vedere. Pentru că aceștia, dacă acum ”este o altă lume”, una a imoralității și a desfrâului, au toate șansele să aibă câștig de cauză. Morala religiei creștine care a civilizat spațiul european și nu numai, dispare treptat din societate și este înlocuită de libertăți care n-au de a face cu minima moralia. Crime, violuri, atentate la bunul simț, lipsă de respect, comportamente scandaloase, dar aplaudate de prostime, spectacole degradante, artă decadentă, atitudini sfidătoare completează și definesc societatea umană de astăzi.

Ce-i drept, ”este o altă lume”, dar este o lume mai bună? Categoric, nu! Pentru că dezvoltarea societățiin umane în mod normal trebuie să tindă la mai binele tuturor. Este mai bine ceea ce se întâmplă astăzi? Trebuie să fii dereglat mintal ca să spui că este mai bine. Deși mă întreb: mai știe societatea umană de astăzi ce e bine și ce e rău? Vă spun că nu știe.

Elementul fundamental în existența societății umane, așa cum am afirmat mai înainte, este educația. Se spune: cum crești copilul, așa îl ai. Numai că nu-l are doar părintele, îl are și societatea. Dar, mai ales, se are și el pe el însuși.

Vă asigur că nici celor care vor trăi în viitor n-o să le placă această ”altă lume” care se construiește astăzi.

Ioan Iercan

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here