Țigănia distruge România

0
32183

Nu cred că trebuie să intrăm în explicații savante pentru a descoperi etimologia cuvântului țigănie și nici pentru a-i afla semnificația. O știm prea bine pentru că ne confruntăm cu ea de multă vreme , dar în prezent am făcut din țigănie un modus vivendi.

Starea nației se definește prin țigănie de la alfa la omega. Nu există sector de activitate în scumpa noastră patrie care să nu fie lovit de microbul scandalului. Cearta și scandalul iscate din orice au ajuns să domine viața românilor. Televiziunea este locul unde țigănia înflorește cu precădere și nu există seară lăsată de Domnul pe pământ în care să nu dăm peste unul, două sau mai multe scandaluri. Orice discuție, oricât s-ar vrea de constructivă, orice dialog între participanții la mesele rotunde din televiziune sfârșesc prin dispute cu iz de țigănie.

Practic, temele de discuție pornesc din start pe probleme care duc neapărat la controverse unde se uită rapid dialogul civilizat și se transformă iremediabil în ceartă. Orice dialog are drept scop distrugerea adversarului care, cât ai clipi din ochi, devine un dușman sadea. Pentru că la noi nu există cuvântul adversar, la noi se trece direct la ideea de dușman. În România nu există adversari politici, ci dușmani politici.

O astfel de abordare a dialogului rezidă în educația precară a preopinenților, care educație generează un comportament necivilizat. Grav este că nimeni în această țară nu încearcă să instituie niște norme civilizate în dialogul neapărat necesar între politicieni și între partide. La noi țigănia pare ceva normal, nici nu mă mai miră că politicienii se bălăcăresc în modul cel mai firesc între ei ca și cum aceasta ar fi ceva normal, iar populația asistă chiar cu plăcere la disputele politice. Consideră aceste dispute drept o distracție. Aș spune că ne plac țigăniile de la televizor și le privim ca pe un spectacol. În lipsa altor spectacole, certurile de la televizor sunt mană cerească pentru o populație care și în felul acesta este manipulată. Dacă nu-i pâine, măcar circ să fie.

Politicienii locali nu fac excepție. Neavând la dispoziție televiziuni și oameni de televizune care să le pună în valoare apetitul pentru scandal, politicienii vin cu declarații în presa scrisă. Argumentele unora sunt spulberate de partea adversă fără un contraargument serios, iar adevărul nu se lasă descoperit de către cititori pentru că preopinenții nu știu să pledeze în favoarea punctului de vedere pe care încearcă să-l impună. Toate disputele rămân suspendate în incertitudine. Aproape nimic nu se finalizează pentru că singurul scop al disputelor este să vadă populația că domnii politicieni există. Numai că ei există doar prin vorbe sau aproape numai prin vorbe.

Ce a făcut primarul Gh. Falcă în ultimii ani de mandat? Preluarea cetății de către oraș rămâne o himeră, Mureșul navigabil mai trebuie să aștepte mult și bine, transformarea orașului prin refacerea fațadelor nu se întâmplă deloc. Trezirea orașului din somnul cel de moarte nu mai este o prioritate pentru administrația locală. Toate proiectele rămân pe hârtie și se vor finaliza la sfântul așteaptă. Cei din opoziție critică pe bună dreptate această delăsare a primarului, dar ei ce fac în contrapartidă? Nimic sau aproape nimic. Ei fac exact cât face primarul Falcă: pălăvrăgesc prin presă sperând că pălăvrăgeala o să dea bine la populație și o să aducă niște voturi cândva.

Cu țigănia, atât în plan local, cât și în plan național nu construim nimic. Țigănia este o pierdere de vreme pe care ardelenii au importat-o cu succes din sudul lui Dragnea et co și aceiași ardeleni îi dau noi valențe în spectacolul penibil oferit de clasa politică.

La originea țigăniei se află interesele personale sau de partid. Unii zic că admit spectacolul țigăniei cu condiția ca țara să se aleagă cu ceva. Fals! Țara nu se alege cu nimic, câștigă politicienii și cei care îi servesc pe aceștia. Populația rămâne cu buzele umflate în urma acestui spectacol care, pentru un om normal, nu poate fi decât dezagreabil.

Ați auzit cumva dialoguri pe problemele mari cu care se confruntă România? N-ați auzit și nici nu veți auzi pentru că singurul dialog pe care-l cunosc politicienii români este țigănia.

Repet, cu țigănia nu se construiește nimic, ci se dărâmă, chiar și o țară, iar România se află pe drumul pe care țigănia perpetuă ne duce cu pași siguri spre dezastru.

Ioan Iercan

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here